Espalier-bygget-til-altan

Som med de fleste af mine projekter har jeg ideen i hovedet et stykke tid inden de bliver til virkelighed. Faktisk har jeg gået i nu 4 år og ønsker at bygge espalier til mine altaner. Jeg har gerne ville dække bagenderne på altanerne der er at plastik og i en meget lidt pæn gul farve. Jeg har nu endelig fået gjort noget ved projektet.

Jeg har lavet en lille guide over mit projekt, med at forskønne mine altaner med hjemmebygget espalier. I rigtig DIY stil har jeg selv lavet det hele. Måske i selv kunne få lyst til at kaste jer over et ligende projekt – her kan alle være med begynder og erfarende gør-det selv-kvinde/mand.

Altan før
Før ny beklædning med Espalier

Forberedelse

Jeg tegner altid først en tegning og tager derefter mål som jeg påføre tegningen for at bevare overblikket og for bedre at kunne udregne hvor mange meter træ mv. jeg skal bruge. Derefter går turen til byggemarkedet. Faktisk har jeg denne gang været i flere byggemarkeder for at finde ud af hvilke materiale de havde til rådighed.

Jeg skulle bruge 4 lægter i trykimprineret træ samt rigtige mange meter lister. Det med at finde de rigtige lister var lidt at en udfordring, for de eneste lister der umiddelbart ville kunne bruges ifht mine ønsker om et nordisk udseenende var noget der hedder klemlister. Men en god ven af mig fortalte mig at de har alt for mange knaster og alt for meget vand i sig, så de ville gå i stykker når de skulle skrues fast.

Istedet for at købe lister fandt jeg nogle brædder på 9 cm som jeg fik delt på midten så hver liste kom til at måle 4,5 cm og 1,2 i tykkelsen. Selvom træet var trykimpræneret valgte jeg at male listerne mm. i sort træmaling. Både fordi jeg gerne ville have dem sorte, men også for en længere holdbarhed af træet.

lister til espalier
Listerne bliver malet

Sådan gjorde jeg

Selve samlingen af espailerne gjorde jeg på selve altanerne – Det synets jeg var det letteste da lægterne skulle fastgøres til den eksisterende beklædning og samtidig skulle mange af listerne også have forskellige mål.

Jeg havde på forhånd en ide om hvilken afstand listerne skulle have, men da jeg er meget visuel hvade jeg brug for at afprøve flere muligehed. Så jeg lavede nogle forsøg med at skure listerne fast med forskellige afstande først, til jeg fandt den afstand jeg syntes passede bedst.

sådan gjorde jeg
Godt igang med at mål og sætte op

Da afstanden var på plads, var det ellers bare at gå igang med at samle. Jeg fandt afstanden mellem de to skruehulen og lavde den førte liste til en skabelon. Alle huller skulle for bores så træet ikke flækker når det skrues fast. Skruerne jeg har brugt er beregnet til udendørs brug og som selv nedsænker sig.

Det har jeg brugt til en espalie

  • 2 lægter i trykimpræneret træ
  • Mange meter lister i målen
  • Træbeskyttelse
  • Skruer til udendørs brug
  • Værktøj, skruemaskine, sav og vatterpas
færdig væg
Færdige resultat

Nu kan du også lave din egen beklædning. Du kan se flere at mine have projekter her

God fornøjelse 🙂

Kærligst Didde